Γιατί οι ασφάλειες είναι "καλύτερες" από τις τράπεζες

2018-07-02

Η αποταμίευση είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική, ειδικά στις μέρες μας που δεν μπορεί εύκολα να βρει κάποιος χρήματα σε μία δύσκολη στιγμή της ζωής του. Από την άλλη είναι πολύ σημαντική επίσης γιατί δίνει δυναμική στα χρήματά μας και μας βοηθάει να δημιουργήσουμε ένα κεφάλαιο για το μέλλον μας που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε ως σύνταξη ( εφάπαξ ή ισόβιο μηνιαίο εισόδημα ) είτε ακόμα και ως ένα κεφάλαιο για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στις σπουδές τους ή σε κάποιο επαγγελματικό τους ξεκίνημα.

Πού είναι όμως καλύτερα να αποταμιεύουμε τα χρήματά μας ;

Να προσπαθούμε μόνοι μας στο σπίτι μας έχοντας έναν κουμπαρά ; Κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ πειθαρχία με τον εαυτό μας για να το τηρούμε πιστά κάθε μήνα συν του ότι είναι επικίνδυνο γιατί μπορούν πολύ εύκολα να μας κλέψουν τα χρήματά μας. Επίσης έχουμε και εχθρό μας τον πληθωρισμό γιατί εμείς είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μπορέσουμε να τοκίσουμε τα χρήματά μας μόνοι μας και να μπορέσουμε έτσι να τους δώσουμε προστιθέμενη αξία.

Έτσι λοιπόν δεν μας μένουν πολλές επιλογές και το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι στην Τράπεζα ή σε Ασφαλιστική Εταιρεία ;

Σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων όπως είναι το σημερινό μία Τράπεζα μπορεί να μας εγγυηθεί το πολύ 1% ετήσιο επιτόκιο και μάλιστα μικτό ( υπολογισμένο με τους φόρους )  για ένα ποσό αρκετά μεγάλο που θα πρέπει να δεσμεύσουμε και σε πρώτη φάση να έχουμε. Αν πάλι μιλήσουμε για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου οι αποδόσεις είναι μηδενικές.

Αντίστοιχα μία Ασφαλιστική Εταιρεία με τα επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα που διαθέτει μπορεί να μας εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα και ανάλογα με το επενδυτικό μας προφίλ πολύ σημαντικές αποδόσεις στα χρήματά μας δίνοντάς μας ταυτόχρονα και την δυνατότητα να "μπούμε" σε πολύ μεγάλους διεθνείς Επενδυτικούς Οίκους ( κάτι που μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε λόγω του ότι απαιτούνται πολύ μεγάλα κεφάλαια για κάτι τέτοιο ). Η αποταμίευσή μας στην Ασφαλιστική Εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει και με ένα πολύ μικρό ποσό που θα μπορούμε να καταβάλλουμε ακόμα και μηνιαία.

Μία ακόμα αξιοσημείωτη διαφορά είναι ότι τα αποταμιευτικά ασφαλιστικά προγράμματα συνοδεύονται και από παροχές πολύ σημαντικές για τη ζωή μας  όπως για παράδειγμα  η απαλλαγή πληρωμής ασφαλίστρου ( η Ασφαλιστική Εταιρεία αναλαμβάνει και πληρώνει για εμάς το ασφάλιστρο σε περίπτωση ανικανότητάς μας να εργαστούμε είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω ασθένειας ), η ασφάλεια ζωής ( η Ασφαλιστική Εταιρεία εξασφαλίζει ένα κεφάλαιο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε περίπτωση που εμείς δεν θα "μπορούμε" να είμαστε εκεί γι΄αυτά  ), οι παροχές σοβαρών ασθενειών ( η Ασφαλιστική Εταιρεία αναλαμβάνει και μας καλύπτει όλα μας τα έξοδα σε περίπτωση μίας πολύ σοβαρής και δαπανηρής ασθένειας δίνοντας μας εφάπαξ το απαραίτητο κεφάλαιο ). Και όλα  αυτά μπορούμε να τα έχουμε με την αποταμίευσή μας και μόνο !!!

Η Τράπεζα δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει τα παραπάνω προνόμια γιατί δεν διαθέτει τα απαραίτητα "εργαλεία" αλλά και γιατί ο ρόλος της είναι διαφορετικός. Η ύπαρξή της είναι εξίσου σημαντική  για τη  ζωή μας αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον τρόπο που λειτουργούν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες οι οποίες έχουν σαν γνώμονα τους όχι μόνο την προστασία του εισοδήματος  αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης  ζωής.

Η τελική απόφαση και επιλογή δική σας...


Έλενα Παπάζογλου ( Ασφαλιστική Σύμβουλος )