Για να είμαστε ενημερωμένοι... 

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας συνταξιούχος είναι να διαρκέσουν οι αποταμιεύσεις του όσο θα παραμείνει και ο ίδιος στη ζωή. Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία οι αποταμιεύσεις των συνταξιούχων δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα για να ακολουθήσουν την άνοδο του προσδόκιμου ζωής. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που προβλέπει ότι σύντομα οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ζήσουν τουλάχιστον μία δεκαετία χωρίς να μπορούν να αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, καθώς αυτές θα έχουν εξαντληθεί.

Σύμφωνα με τον Χαν Γικ, επικεφαλής των θεσμικών επενδυτών στο φόρουμ και εκ των συντακτών της σχετικής έκθεσης, «το μέγεθος του χάσματος υπαγορεύει τη λήψη μέτρων» από τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική, τους εργοδότες αλλά και τα ίδια τα άτομα. Ο ίδιος προειδοποιεί πως, αν δεν υπάρξει μέριμνα επί του θέματος, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει είτε να ζουν με πολύ λιγότερα είτε να αναβάλλουν τη συνταξιοδότησή τους, καθώς «είτε ξοδεύεις λιγότερα είτε κερδίζεις περισσότερα». Το φόρουμ βασίστηκε στην υπόθεση πως οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν εισοδήματα αντίστοιχα με το 70% του μισθού που εισέπρατταν πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτά επιδόματα και παροχές του κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ το φόρουμ υπολογίζει πως όσοι Αμερικανοί είναι τώρα περίπου 65 ετών έχουν αποταμιεύσεις που αρκούν για να καλύψουν μόλις 9,7 έτη μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αυτό σημαίνει πως ο μέσος Αμερικανός άνδρας πρέπει να ζήσει χωρίς αποταμιεύσεις περίπου 8,3 έτη. Σε ό,τι αφορά δε τις γυναίκες, που ζουν περισσότερο, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπερβαίνει τη δεκαετία και φθάνει τα 10,9 έτη χωρίς αποταμιεύσεις. Για τους άνδρες συνταξιούχους σε Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά και Ολλανδία, το χρονικό διάστημα που θα αναγκαστούν να ζήσουν έχοντας εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους φθάνει στα 10 χρόνια και για τις γυναίκες είναι κατά δύο με τρία χρόνια μεγαλύτερο. Από τα στοιχεία του φόρουμ προκύπτει, πάντως, ότι σε όλες αυτές τις χώρες οι συνταξιούχοι ζουν αρκετά καλά, αν συγκριθούν με την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η τρίτη ηλικία στην Ιαπωνία. Στην Ιαπωνία, το χρονικό διάστημα που πρέπει να ζήσει ο μέσος συνταξιούχος έχοντας εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις του αγγίζει τα 15 χρόνια για τους άνδρες και εκτινάσσεται σχεδόν στα 20 χρόνια για τις γυναίκες.

Από την έρευνα του φόρουμ εξάγεται πως οι Ιάπωνες αποταμιεύουν εξίσου με τους πολίτες των άλλων χωρών. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι τείνουν να επενδύουν σε ασφαλείς τίτλους που πάντα αποδίδουν πολύ περιορισμένα κέρδη. Το αποτέλεσμα είναι πως οι αποταμιεύσεις των Ιαπώνων αρκούν για να καλύψουν μόλις 4,5 χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση. Και, στο μεταξύ, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ φέρουν τις γυναίκες στην Ιαπωνία να έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, στα 87,1 έτη. Οι άνδρες στην Ιαπωνία έχουν προσδόκιμο ζωής τα 81 έτη. Οπως επισημαίνει το φόρουμ, σε όλον τον κόσμο κυβερνήσεις και εργοδότες έχουν μεταφέρει στους εργαζομένους την πίεση που δημιουργούν τα νέα δεδομένα και, ουσιαστικά, τους εξωθούν να συμμετάσχουν σε νέα συνταξιοδοτικά σχήματα.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του φόρουμ, το σύνολο των συλλογικών αποταμιεύσεων για τη συνταξιοδότηση αναμένεται να φθάσει στα 400 τρισ. δολάρια το 2050, ενώ το 2015 δεν υπερέβαινε τα 70 τρισ. δολάρια. Και όμως στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον αποταμιεύσεις ύψους 137 τρισ. δολαρίων για να στηρίξουν το εισόδημα των συνταξιούχων. Είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα αυτού του είδους μεταξύ όλων των χωρών και ακολουθούν η Κίνα με αντίστοιχο έλλειμμα ύψους 119 τρισ. δολαρίων και η Ινδία με έλλειμμα 85 τρισ. δολαρίων.

Πηγή: Καθημερινή

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας συνταξιούχος είναι να διαρκέσουν οι αποταμιεύσεις του όσο θα παραμείνει και ο ίδιος στη ζωή. Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία οι αποταμιεύσεις των συνταξιούχων δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα για να ακολουθήσουν την άνοδο του προσδόκιμου ζωής. Στην προειδοποίηση αυτή...

Οι συνολικές αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου 2018 υπολογίζονται σε € 33,7 εκατ. κατ' ελάχιστον, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η συνάντηση με τον ασφαλιστικό μας σύμβουλο είναι πολύ πιο σημαντική απ΄όσο μπορούμε να φανταστούμε και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα απλό ραντεβού. Αυτό γιατί πρόκειται να παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το υπόλοιπο της ζωής μας σε πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι η υγεία μας, η σύνταξή μας, η αποκατάσταση των παιδιών μας, η...

Εθελοντική δράση για τη στήριξη του έργου του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης υλοποίησαν οι άνθρωποι της MetLife Ελλάδος, στο πλαίσιο εσωτερικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων της εταιρίας.

Αλλάζοντας πολύ μικρά και ανώδυνα πραγματάκια μέσα στην καθημερινότητά μας μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο...που σε όλους μας φαντάζει τόσο δύσκολο...μπορούμε να πετύχουμε να αποταμιεύουμε χρήματα !!!

Έναν νέο σύμμαχο στο πεδίο της πρόληψης αποκτά η επιστημονική κοινότητα: την δυνατότητα πρόγνωσης της διάρκειας ζωής του ατόμου, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας!

Λίγες ημέρες προθεσμία έχουν ακόμη οι περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι στη χώρα μας, προκειμένου να επιλέξουν και να εγγραφούν στον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες με ΑΜΚΑ, θα πρέπει να επιλέξουν μέσα στον Ιούνιο έναν γιατρό που θα αναλάβει την ιατρική τους φροντίδα τόσο σε περιπτώσεις ανάγκης όσο και σε θέματα πρόληψης

Η ρύθμιση αφορά και στους ανασφάλιστους που κάνουν χρήση της ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα.
Ήδη έχει ξεκινήσει η εγγραφή των πολιτών σε όλη τη χώρα και εντός του Ιουνίου θα πρέπει και οι υπόλοιποι να έχουν επιλέξει τον δικό τους οικογενειακό γιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική εγγραφή εξαιρούνται μόνο όσοι ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες μονάδες υγείας που να διαθέτουν Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς ή Παιδιάτρους.

Στις περιπτώσεις αυτές οι πολίτες θα συνεχίζουν να επισκέπτονται κανονικά τις δημόσιες Μονάδες για την περίθαλψή τους και δεν θα απαιτείται ειδικό παραπεμπτικό για να πραγματοποιήσουν ιατρική επίσκεψη σε εξειδικευμένο γιατρό ή νοσοκομείο.

Οι υπόλοιποι αφού θα διαθέτουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό θα είναι υποχρεωμένοι να τον επισκέπτονται είτε για να μπορέσουν να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο, είτε για να επισκεφθούν εξειδικευμένο ιδιώτη γιατρό.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι αυτός που θα χορηγεί και το σχετικό παραπεμπτικό, διαφορετικά οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τις επισκέψεις σε ιδιώτες εξειδικευμένους γιατρούς από την τσέπη τους, αφού η κοινωνική ασφάλιση δε θα τους καλύπτει.

Το νέο σύστημα παραπομπών όπως ονομάζεται η υποχρεωτική επίσκεψη πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν από κάθε άλλη ενέργεια, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θεωρούν ότι δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα στην πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας αλλά και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Μάλιστα πολλοί Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην προχωρήσουν σε συνεργασία είτε με τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είτε μέσω του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τους κανόνες που έχουν ορισθεί: «Τέλος οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό»

Πάντως και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε, προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) με τη συμβολή των οικογενειακών γιατρών από τον Μάιο του 2018, ενώ σταδιακά μέσα στο χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του νέου συστήματος (gatekeeping).

Εξαιρέσεις και σε ειδικότητες

Πάντως το νέο σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού έχει και κάποιες εξαιρέσεις.
Από το σύστημα των παραπομπών εξαιρούνται όλες οι δημόσιες δομές. Δηλαδή οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν κανονικά όποτε θέλουν σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ή Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Το παραπεμπτικό από τον οικογενειακό τους γιατρό απαιτείται μόνο όταν θέλουν να επισκεφθούν ιδιώτες ειδικούς γιατρούς.

Όμως από τις παραπομπές εξαιρούνται οι Οφθαλμίατροι, οι Γυναικολόγοι και οι Οδοντίατροι τους οποίους οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται όποτε το κρίνουν απαραίτητο χωρίς προηγουμένως να πρέπει να δουν τον οικογενειακό τους γιατρό.
Η ιατρική εξέταση στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα καλύπτεται κανονικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης από τις τακτικές επισκέψεις για παραπεμπτικό εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό μόνο μία φορά το χρόνο.

Παράλληλα εξαιρούνται τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά και οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς άλλη διαδικασία τον ιδιώτη γιατρό που χρειάζονται ή κάποιο νοσοκομείο.

Πηγή: Δήμητρα Ευθυμιάδου ( health report )

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας συνταξιούχος είναι να διαρκέσουν οι αποταμιεύσεις του όσο θα παραμείνει και ο ίδιος στη ζωή. Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία οι αποταμιεύσεις των συνταξιούχων δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα για να ακολουθήσουν την άνοδο του προσδόκιμου ζωής. Στην προειδοποίηση αυτή...

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας συνταξιούχος είναι να διαρκέσουν οι αποταμιεύσεις του όσο θα παραμείνει και ο ίδιος στη ζωή. Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και την Ιαπωνία οι αποταμιεύσεις των συνταξιούχων δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα για να ακολουθήσουν την άνοδο του προσδόκιμου ζωής. Στην προειδοποίηση αυτή...

Έλενα  Παπάζογλου, Διευθύνσεις γραφείων: Αφροδίτης  38 Δάσος  Χαϊδαρίου T.K 124 62, Λ.Κηφισίας 358 & Θερμοπύλων 2 Χαλάνδρι Τ.Κ 15233, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6940.650654, email: papazoglouelen@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies